Onderzoek naar CBD en Alzheimer

Alzheimer is een lichamelijke ziekte van de hersenen en een van de belangrijkste oorzaken van dementie. Het veroorzaakt eiwit “plakken” en “knopen” die zich ontwikkelen in de hersenen, waardoor de cellen afsterven. Deze progressieve ziekte veroorzaakt steeds meer hersenbeschadiging, waardoor de mentale conditie van de patiënt achteruitgaat. De symptomen van Alzheimer zijn:

  • Geheugenverlies
    Raakt eenvoudig in de war en worstelt om namen, plaatsen, personen en recentelijke gebeurtenissen te onthouden.
  • Stemmingswisselingen
    Kan gemakkelijk boos, bang of gefrustreerd worden als gevolg van het toenemende geheugenverlies.
  • Terugtrekking
    Wordt veel meer emotioneel teruggetrokken als communicatie steeds moeilijker wordt.

Prevention of Alzheimer’s Disease Pathology by Cannabinoids: Neuroprotection Mediated by Blockade of Microglial Activation (2005)
Cannabinoïden staan erom bekend te fungeren als zenuw-beschermende agenten in de hersenen. Dit was de aanleiding voor onderzoekers om de functie van cannabinoïden receptoren te beoordelen bij Alzheimer patiënten en de mogelijk beschermende kwaliteiten die de cannabinoïden in marihuana kunnen bieden. Ze ontdekten dat de cannabinoïden receptoren een rol spelen bij de ziekte en dat cannabinoïden kunnen ondersteunen bij het voorkomen van het neurodegeneratieve proces. Gepubliceerd in het Journal of Neuroscience.

Lees onderzoek

Marijuana Slows Alzheimer’s Decline (2005)
Onderzoek door de Hebrew University in Jeruzalem had als doel te onderzoeken of de niet-psychedelische cannabinoïden van cannabis konden helpen bij de behandeling van Alzheimer. Ze ontdekten positieve resultaten bij muizen, die suggereerden dat het gebruik van cannabis de achteruitgang van het geheugen kon vertragen. Bron: Israel National News.

Lees onderzoek

A Molecular Link between the Active Component of Marijuana and Alzheimer’s Disease Pathology (2006)
Dit onderzoek richtte zich op de rol die THC kon spelen bij de behandeling van Alzheimer, in tegenstelling tot de rol van de niet-psychoactieve cannabinoïden. Ze ontdekten dat THC de AB samenvoeging, de voornaamste pathologische peiler van Alzheimer, effectief remt. Ze vatten samen dat het effect van THC op dat moment superieur was aan de voorgeschreven medicatie van dat moment. Gepubliceerd in Molecular Pharmaceuticals.

Lees onderzoek