Onderzoek naar CBD en Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte die chronische degeneratie veroorzaakt aan het centrale zenuwstelsel en heeft effecten op de hersenen en ruggengraat. Dit veroorzaakt een progressief verlies van motorische controle, visie, sensatie, maar ook ontstekingen en spierzwakte.

Effects of cannabinoids on spasticity and ataxia in multiple Sclerosis (1989)
Dit onderzoek geeft aan hoe verbaasd de doktoren waren om de symptomen van een van hun MS patiënten te zien verbeteren na het roken van marihuana op hun initiatief. Tijdens een klinische studie, werd ontdekt dat de cannabinoïden de spastische en ataxie symptomen leek te verbeteren bij een patiënt. Gepubliceerd in de Journal of Neurology.

Lees onderzoek

Efficacy, safety and tolerability of an orally administered cannabis extract in the treatment of spasticity in patients with multiple sclerosis: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study (2004)
Dit onderzoek had als doel om uit te vinden hoe patiënten lijdend aan spasticiteit, veroorzaakt door MS, reageerden op behandeling met cannabis. Ontdekt werd dat het gebruik van cannabis veilig leek te zijn en met verdraagbare bijwerkingen, terwijl het aantal spasmen werd verlaagd. Gepubliceerd in het Multiple Sclerosis Journal.

Lees onderzoek

Randomized, controlled trial of cannabis-based medicine in central pain in multiple sclerosis (2005)
In dit onderzoek werden de effecten van op cannabis gebaseerde medicatie onderzocht op centrale pijn, veroorzaakt door MS, een symptoom die grotendeels niet reageert op andere vormen van behandeling. Geconcludeerd werd dat op cannabis gebaseerde medicijnen effectief waren bij het verminderen van de waargenomen hoeveelheid pijn en dat het ook hielp bij het verminderen van de slaapstoornissen bij patiënten. Gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Lees onderzoek

An open-label pilot study of cannabis-based extracts for bladder dysfunction in advanced multiple sclerosis (2004)
Dit onderzoek, gepubliceerd in het Multiple Sclerosis Journal, wilde anekdotische verslagen bevestigen, waarin marihuana zou helpen bij het verlichten van urinewegproblemen die door MS worden veroorzaakt. Ontdekt werd dat marihuana ervoor zorgde dat het aantal incontinente gebeurtenissen verminderde en ook de hoeveelheid. Ook werd gemeld dat patiënten minder pijnen en spasticiteit ervoeren en beter sliepen.

Lees onderzoek